Dla ambitnych!! Proszę o pomoc
Samanta: Napisać sąsiedztwo i otoczenie:
a) A=S(2;1/100)
B=U(2;1/10)
C= S(−5;3/100)
D=U(−5,5/100)
Wyznaczyć A∪B, A−B, A∩B
C∪D,D−C, C∩D
20 lis 19:47
Samanta: Pomoże ktoś?
20 lis 20:18
Satka: czy ktoś to potrafi

?
20 lis 21:50
Maslanek: Czym jest sąsiedztwo, a czym otoczenie?
20 lis 22:29
Satka: nie wiem właśnie
21 lis 09:56
5-latek: Kochana studentko .
Tak sie sklada ze na wykladach nie podyktuja do zesztu jak np w liceum wiec trzeba sobie
radzic samemu .
Mozna wpisac w google np −otoczenie i sasiedztwo punktu −− i mamy do wyboru do koloru i
wcale nie potrzeba byc ambitmym , albo tez zobaczyc do ksiazki
Tzw otoczenie liczby odgrywa bardzo wazna role w definicji granicy ciagu
Otoczeniem liczby x
0 nalezacej do R i promieniu r >0 nazywamy przedzial otwarty (x
0−r ,
x
0+r)
Oznaczamy je symbolem U(x
0,r) a wiec
U(x0,r)=(x0−r, x0+r)
Wiec juz nie powinno byc problemu z wyznaczeniem otoczenia .
Natomiast sasiedztwem liczby x
0 nalezacej do R i promieniu r>0 nazywamy sume przedzialow
otwartych (x
0−r,x
0)U(x
0,x
0+r)
Oznaczamy je symbolem S(x
0,r)=(x
0−r,x
0)U(x
0,x
0+r)
Z tego mamy ze
S(x0,r)=U(x0,r)\{x0}
czyli co widzimy ? Ano to ze sasiedztwo punktu o promieniu r >0 jest to jego otoczenie ale
bez tego punktu
Wiec teraz tez nie powinno byc problemu z wyznaczeniem sasiedztwa .
Wiec teraz badz sama ambitna i to zrob OK?
21 lis 11:45