funkcja
Radek:
Funkcja f określona wzorem f(x)=mx2+mx−1.Wyznacz te wartości parametru m ,dla których
funkcja f przyjmuje tylko wartości ujemne,
m<0
Δ<0
m∊(−∞,0)
m2+4m<0
m(m+4)<0
m∊(−4,0)
i teraz część wspólna to m∊(−4,0) tak ?
a w odpowiedziach m∊(−4,0> czemu domknięty przy 0 ?
20 lis 19:42
Bizon:
zauważ, że dla m=0 funkcja jest stałą y=−1
20 lis 19:45
Radek: Nie ogarniam, chodzi o warunek liniowy ?
20 lis 19:50
Bizon:
... nie ma co ogarniać ...
Podstaw m=0
20 lis 19:51
Radek:
no i dla y=−1 osiąga przecież wartości ujemne ?
20 lis 19:51
Bizon:
będzie specyficzną liniową −
20 lis 19:52
Bizon:
powinieneś to "przewidzieć" w początkowych założeniach −
20 lis 19:53
Bizon:
... chyba już nie "widzisz" treści zadania i pytania −
20 lis 19:54
Radek:
czyli może być 0) czy nie ?
20 lis 19:54
Bizon:
pewnie że wchodzi
20 lis 19:58
Radek:
20 lis 19:58
Radek: ?
20 lis 21:19
Saper: jeżeli m=0, to f(x)= −1, wic funkcja dla m=0 przyjmuje tylko wartości ujemne, więc m=0 też jest
rozwiązaniem
20 lis 22:36
Radek:
Nadale tego nie rozumiem..
20 lis 22:41
Saper: Ok, funkcja kwadratowa ma wzór ax2+bx+c, dla a≠0, więc jeżeli a=0 to funkcja jest liniowa,
tak?
u Ciebie 'a' jest liczbą 'm', więc musisz sprawdzić, jakie wartości ma funckja dla m=0
20 lis 22:47
Radek:
y=−1 otrzymam
20 lis 22:50
Saper: więc jak wygląda wykres y=−1 ? jest pod osią x, więc wartości są ujemne, czyli dla m∊(−4,0>
20 lis 22:51
Radek:
Dziękuję !
20 lis 22:52