cos x ∊ [−1,1]
Więc jeśli równość ma zachodzić, to musi być cosx=1 i sin(mx)=0
To rozwiązujemy układ równań:
cosx=1
sin(mx)=0
Mamy:
x=2kπ
mx=lπ
Bo nie muszą być określone jednocześnie dla tego samego k. Wtedy musielibysmy mieć, np. dla
k=1: x=2π, mx=π. Ale przecież równie dobrym rozwiązaniem jest x=2π i mx=10π. Prawda?
To mamy dalej:
x=2kπ; k∊C
| l | ||
x= | π ; m≠0; l∊C | |
| m |
| l | l | l | ||||
Czyli 2kπ= | π. Skąd: 2k= | . Czyli: 2= | . | |||
| m | m | m*k |
| l | ||
wymiernej liczby, co jest niemożliwe. I być postaci | , zatem na pewno należy do Q. | |
| 2k |
W takim razie cofamy się
| l | l | |||
mamy 2k= | , skąd m= | , gdzie k≠0. Po prawej stronie mamy liczbę wymierną, więc | ||
| m | 2k |
| l | ||
Zatem jeśli m∊R\Q i weźmiemy równanie nieprzekształcone 2k= | , to równość zachodzi tylko | |
| m |