matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
gg:
Mam do obliczenia nastepujaca granice:
√
n
2
+6
−n
lim
n
→
∞
√
n
2
+2
−n
Z moich obliczen:
(n
2
+6−n
2
)(
√
n
2
+2
+n)
6(
√
n
2
+2
+n)
=
=
(n
2
+2−n
2
)(
√
n
2
+6
+n)
2(
√
n
2
+6
+n)
1
6n(
√
1+
2
n
2
+
)
n
=3
1
2n(
√
1+
6
n
2
+
)
n
A w odpowiedziach jest ze granica tego ciagu jest 2, gdzie jest blad?
20 lis 19:35
gg:
Nikt?
20 lis 19:49
gg:
bump
20 lis 20:14
Krzysiek:
dobrze masz tylko przed ostatnią równością w nawiasie ma być 1 a nie 1/n
20 lis 20:17