tautologia
grubcio: (~p \/ q ) => (~p ~q)
wyszlo mi ze to nie jest tautologia, moze ktos potwierdzic?
20 lis 18:46
grubcio: tam w drugim jest (~p i ~q)
i jako znak iloczynu
20 lis 18:46
karobert: to nie jest tautologia
dla p=0 i q=1 wychodzi 0
oraz dla p=1 i q=1 wychodzi 0
20 lis 18:50
grubcio: no tak i mi wyszlo

pozdrawiam,
grubcio (pomocnik janusza korwina mikke)
20 lis 19:08
grubcio: jeszcze jedno:
zapisac zaprzeczenie bez uzycia symbolu negacji i okreslic wartosc logiczna
⋁ (|x−2|>2) ∧⋀ (x2−4<0)
x∊R x∊R
trzeba tu uzyc prawa de morgana czy cos takiego? jak tak to jak.
20 lis 19:57
grubcio: czy zapisanie bez symbolu negacji to bedzie tak?
⋀ ( |x−2| ≤ 2 ) ∨ ⋁ ( x
2 − 4 ≥ 0 )
x∊R x∊R
i czy przy negacje zawsze odwracam kwantyfikatory
20 lis 20:07
grubcio: a i jeszcze czy wartosci logincza zdania to prawda?
w(p) = 0
w(q) = 1
0 ∨ 1 = 1
20 lis 20:10
grubcio:
20 lis 23:01
Aga1.: Wydaje mi się,że dobrze.
21 lis 09:49