Skróć ułamki. Podaj konieczne założenia:
Mistrzu: Skróć ułamki. Podaj konieczne założenia:
a)
(4−1)2+2(4−a)a−4
b)
3−y+4(y−3)28y−26
c)
−2(x+1)2+2x+22x2−2x
20 lis 18:15
Mistrzu: Pomoże ktoś
20 lis 18:29
Hajtowy: Jasne
20 lis 18:30
Hajtowy: a)
| (4−1)2 + 2(4−a) | | 32 + 8 − 2a | | 17 − 2a | |
| = |
| = |
| = ... |
| a−4 | | a−4 | | a−4 | |
a − 4 ≠ 0
a ≠ 4
Dokończ to wyżej
20 lis 18:31
Mistrzu: sory ale (4−a) ma być
20 lis 18:33
Hajtowy: b)
| 3−y+4(y−3)2 | | 3−y+4(y2−6y+9) | | 3−y+4y2−24y+36 | |
| = |
| = |
| = |
| 8y−26 | | 8y−26 | | 8y−26 | |
8y − 26 ≠ 0
8y ≠ 26
4y ≠ 13
Dokończ sam(a)
20 lis 18:35
Hajtowy: (4−a)
2 = −a
2−8a+16
a)
| −a2−8a+16+8−2a | | −a2−10a+24 | |
| = |
| = ... |
| a−4 | | a−4 | |
−a
2−10a+24 = 0
Δ = ...
a
1 = ...
a
2 = ...
Zapewne da się coś skrócić

Oczywiście
a≠4
Dokończ
20 lis 18:37
Hajtowy: c) zrób sam(a) − zrób tyle, ile potrafisz
20 lis 18:38
Mistrzu: ŹLE bo to ma się skracać nic wyliczać
20 lis 18:44
Hajtowy: Tak przepisałeś(aś) to tak masz rozwiązane.
20 lis 18:51
Mistrzu: ale nie rozumiesz że trzeba to wyprowadzić wspólny czynnik przed nawiast i skrócić
20 lis 18:54
bezendu:
To skoro wiesz jak to zrobić to zrób lepiej sam i się nie awanturuj
20 lis 18:57
Mistrzu: nie awanturuję się tylko podowiadam bo nie wiem jak to wyciągnąc
20 lis 19:02