zbadaj liczbe rozwiazan ze wzgledu na wartosc parametru m ( εR). Napisz wzór i
GOGA: zbadaj liczbe rozwiazan ze wzgledu na wartosc parametru m ( εR). Napisz wzór i naszkicuj
wykres funkcji y=g(m) , ktora każdej wartosci parametru m przyporzadkowuje liczbe rozwiazan
rownania
(m−5)x2−4mx+m−2=0
Prosze o rozpsanie krok po kroku bo wogole tego nie czaje
20 lis 18:10
xyz333: (m−5)x2−4mx+m−2=0
a=m−5
b=−4m
c=m−2
1) Dla a=0 ⇒ m−5=0 ⇒ m=5
rozważane jest równanie liniowe: −20x+3=0,
2) Dla m≠5 ⇒ m∊R−{5} rozważamy r−nie kwadratowe, które dla:
a) Δ<0 nie ma rozwiązań
16m2−4*((m−5)*(m−2))<0
16m2−4*(m2−2m−5m+10)<0
12m2+28m−40<0//:4
3m2+7m−10<0
Δm=49−4*3*(−10)
Δm=49+120
Δm=169
√Δm=13
m1=(−7−13)/6=−10/3
m2=(−7+13)/6=1
m∊(−10/3;1)
b) Δ=0 ma jedno rozwiązanie
m∊{−10/3;1}
c) Δ>0 ma dwa rozwiązania
m∊(−∞;−10/3)U(1;+∞)
3) Ostatecznie: g(m) =
0 rozw, dla m∊(−10/3;1)
1 rozw, dla m∊(−10/3;1;5) (5 z r−nia liniowego)
2 rozw dla m∊(−∞;−10/3)U(1;5)U(5;+∞)
28 lis 00:20