Tanges
Dawid: Jak policzyć tanges ( 45 stoni/2) czyli 22,5 stopnia ?
20 lis 18:04
Kaja: | | 2tgα2 | |
skorzystaj ze wzoru tgα= |
| |
| | 1−tg2α2 | |
20 lis 18:06
Dawid: Nie bardzo rozumiem , mozna prosic o dalsze rozwiazanie , i wgl skad sie taki wzor bierze ?
20 lis 18:09
Janek191:
| | 2 tg 22,5o | |
tg 45o = |
| |
| | 1 − tg2 22,5o | |
więc
| | 2x | |
1 = |
| ; gdzie x = tg 22,5o |
| | 1 − x2 | |
czyli
2x = 1 − x
2
x
2 + 2x − 1 = 0
Δ = 2
2 − 4*1*(−1) = 4 + 4 = 4
2
√Δ =
√4*2 = 2
√2
| | − 2 − 2√2 | |
x = |
| < 0 − odpada |
| | 2 | |
lub
| | − 2 + 2√2 | |
x = |
| = √2 − 1 > 0 |
| | 2 | |
Odp. tg 22,5
o =
√2 − 1
=====================
20 lis 18:27
Janek191:
Wzór się bierze z tablic matematycznych.
20 lis 18:29
ciekawsky: Co to za głupota − wzór nie bierze się z tablic, tylko jest udowadniany i potem idzie do
tablic.
Własnie przez tego typu tłumaczenia i trzymanie się na siłę wzorów bez umiejętności
wyprowadzenia sprawia, że uczniowie często nie rozumieją matematyki.
20 lis 19:48
Eta:
20 lis 21:23
Janek191:
@Ciekawsky
Było pytanie : jak obliczyć tg 22,5
o
Więc korzystamy z wzoru
| | 2 tg α | |
tg 2α = |
| wstawiając za α 22,5o. |
| | 1 − tg2 α | |
Nie było polecenia − udowodnij wzór
21 lis 14:43
PW: ciekawsky, to prosty wzór:
−zastosowaliśmy tzw. wzory połówkowe.
| | α | |
Po podzieleniu licznika i mianownika przez cos2 |
| otrzymamy wzór wykorzystany przez |
| | 2 | |
Janka191.
Zasadą przy rozwiązywaniu zadań jest
przedstawienie pomysłu, co
Janek191 zrobił. Nie
dowodzimy po drodze wszystkich twierdzeń jakie się napatoczą, bo zwariujemy (tak "w tył" można
pytać o wszystko − za chwilę powiesz: − A co to za wzory połówkowe, jak tak można je stosować
bez dowodu?).
A uczniowie często nie rozumieją matematyki, bo mają małe możliwości umysłowe połączone z
lenistwem.
Chyba tylko dydaktyka radziecka stawiała tezę, że każdego można nauczyć matematyki.
21 lis 15:17
ciekawsky: Chodziło mi o to, że kolega Dawid zapytał "skad sie taki wzor bierze?", co było równoznaczne
dla mnie, że chodzi mu o wyprowadzenie wzoru.
To wszystko, a nie jakieś popadanie w kuriozum; inna sprawa, że na lekcjach często nauczyciele
w biedniejszych szkołach nie wyprowadzają tych wzorów tylko każą się ich 'wykuć' na pamięć.
25 lis 21:40