matma pomocy
Nicole: Rozwiąż równanie: 3x3−2x2−9x+6=0
Ciąg a(n)jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz wyraz
a)dziewiąty gdy a1=6i a5=11
b)jedenasty gdy a3=−5 i a8=5
c) szósty gdy a7=11 i a11=7
20 lis 17:44
Kaja: a) a
5=a
1+4r
11=6+4r
5=4r
a
9=a
1+8r
20 lis 17:49
Janek191:
3 x
3 − 2 x
2 − 9 x + 6 = 0
x
2*( 3 x − 2) − 3*( 3 x − 2) = 0
( x
2 − 3)*( 3 x − 2) = 0
( x +
√3)*( x −
√3)*( 3 x − 2) = 0
x +
√3 = 0 lub x −
√3 = 0 lub 3x − 2 = 0
| | 2 | |
Odp. x = − √3 lub x = √3 lub x = |
| |
| | 3 | |
==============================
20 lis 18:18