Rozłóż wielomian w na czynniki.
;): Rozłóż wielomian w na czynniki. Jeżeli w rozkładzie pojawi się czynnik stopnia drugiego,
uzasadnij, że nie da się go rozłożyć na czynniki liniowe.
a) w(x)=3x⁴+12x2
20 lis 17:31
ktosia: rozłożyć można tak: W(x)=3x2(x2+4)
20 lis 17:36
fufu: =3(x4 + 4x2)=3x2(x2 + 4)
dla każdego x∊R x2 + 4 > 0
20 lis 17:37
;): a ten przykład w(x)=1/4x⁶+3/4x⁴
20 lis 17:38
20 lis 17:40
ktosia: uzasadnienie do samo dla każdego x∊R X2+3>0
20 lis 17:41
;): w(x)=−6x⁵−42x³
20 lis 17:41
;): w(x)=−6x5−42x3
20 lis 17:42
ktosia: w każdym z tych przykładów należy znaleźć jak największy wspólny dzielnik liczb (w pierwszym
liczby (−6) i (−48) i x do którejś potęgi (jak najwyższej możliwej− patrzysz na oba x przy 6 i
przy 42). te liczby i x wyłączasz przed nawias a resztę zostawiasz w nawiasie. Spróbuj zrobić
jeden
20 lis 17:48
ktosia: jak będzie trzeba to pomogę lub poprawię
20 lis 17:48
ktosia: największy wspólny dzielnik (−6) i (−48) to...
20 lis 17:51
;): 6
20 lis 17:53
ktosia: tak (ale najlepiej użyć też −, czyli −6)
20 lis 17:54
ktosia: i to stawiasz przed nawiasem
20 lis 17:54
ktosia: teraz najwyższa potęga przy x , tzn najwyższa którą można wyłączyć przed nawias, czyli taka,
żeby oba x można było przez nią podzielić
20 lis 17:55
ktosia: masz x5 i x3
20 lis 17:55
;): −6x3 (x2−8) dobrze?
20 lis 17:55
ktosia: czyli...
20 lis 17:55
ktosia: +8
20 lis 17:56
ktosia: w nawiasie

bo −8 razy −6 da plus a w równaniu ma zostać ten minus
20 lis 17:56
ktosia: poza tym bardzo dobrze
20 lis 17:56
ktosia: czyli w(x)= −6x3(x2+8)
20 lis 17:57
;): −6x3 (x2+8)
20 lis 17:57
ktosia: aaaa. i nie 8 tylko 7
20 lis 17:57
ktosia: ma być 42 a nie 48

nie zauważyłam, głupi błąd tabliczki mnożenia
20 lis 17:58
;): a czemu 7?
20 lis 17:58
;): a już wiem
20 lis 17:59
ktosia: (−6)*8 to −48, (−6)*7=42. w równaniu było napisane 42 więc dlatego
20 lis 18:00
ktosia:
20 lis 18:00
;): w(x)=−√2x7−√6x5
20 lis 18:00
ktosia: tu wyłączasz przed nawias tylko x z potęgą i znakiem −. Pierwiastki zostają w nawiasie
20 lis 18:01
ktosia: w(x)=−x5(√2x2+√6)
20 lis 18:03
ktosia: będę jeszcze później wieczorem ;0 jak czegoś potrzebujesz pisz, narazie mykam, papa
20 lis 18:03
;): 7x11−5x10+99
7x ma być do potęgi 11 a 5x do potęgi 10
20 lis 18:04
;): Ok.Dzięki Wielkie.Pa
20 lis 18:05