szkicowanie wykresów funkcji kwadratowych
ivy28: 1) We wspólnym układzie współrzędnych naszkicuj wykresy funkcji kwadratowych
f(x) = −x2+4 oraz g(x)=x2−4x+4. Dla jakich argumentów obie funkcje przyjmują taką samą
wartość?
2)Funkcja kwadratowa f ma następujące wartości: f(−3)=0 oraz f(−1)=f(5)=3.
a) czy funkcja kwadratowa ma wartość najmniejszą, czy największą, i dla jakiego argumentu jest
ta wartość przyjmowana?
b) Podaj najmniejszą i największą wartość tej funkcji w przedziale domkniętym <5;7>.
20 lis 17:25
Kaja: 1) −x2+4=x2−4x+4
2x2−4x=0
x2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 lub x=2
2) a) ma największą dla x=2
20 lis 18:04