sss
sanchin: siemka,mam macierz.
I takie zadanie ;
Znalezc wszystkie macierze kwadratowe wymiaru 2x2 dla ktorych;
a) kwadrat jest macierzą zerową.
I z tym mam problem bo robie to tak ze mnoze dwie macierze kwadratowe ze wspolczynnikami {a , b
, c , d } dostaje jakąś macierz gdzie mam tak { (a2+bc) ... i tego typu (z oszednosci czasu
nie pisze )}
i nie wiem co dalej ?
b)kwadrat jest macierzą jednostkową
analogicznie jak wyzej, to dostane trudny uklad rownan
20 lis 17:13
sanchin: ktos wie ?
20 lis 17:24
sanchin: 
20 lis 17:41
Krzysiek: a)porównać wszystkie elementy ze sobą czyli rozwiązać układ równań.
b) tak jak wyżej.
a) masz jedno równanie:
b(a+d)=0
czyli b=0 lub a=−d
i rozpisujesz 2 przypadki
20 lis 17:55