aaaa
alex: 1. oblicz wartość wyrażenia: (−3a2b2)(−3+5a−2b) dla a=√2, b= √3
2. W czasie wycieczki rowerowej uczniowie mieli do przebycia trasę długości 84km. Podzielili tę
trasę na odcinki równej długości i codziennie przejeżdżali wyznaczony odcinek. Gdyby na
przebycie całej trasy zużli o dwa dni więcej, to mogliby dziennie przebywać o 7km mniej, ile
kilometrów przebywali uczzniowie dziennie?
20 lis 17:13
Justyna: 2.
x− liczba kilometrów przebytych dziennie
y− liczba dni
x*y = 84
(y+2)(x−7) =84
−7y
2 + 168 − 14 y = 0
Δ = (−14)
2 − 4 *168*(−7) = 4900
√Δ = 70
więc y = 4
x = 84/4 = 21
20 lis 17:21