RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA
pawel: RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA
1) Ze zbioru { 1,2,3,4,5,6,7 } losujemy n razy po jednej kuli ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo, że iloczyn wylosowanych liczb będzie podzielny przez 15.
2) Na płaszczyźnie jest n punktów, z których a ( a < n ) należy do jednej prostej. Poza tym
żadne trzy współliniowe. Ile jest prostych wyznaczonych przez pary tych punktów ? Ile jest
trójkątów wyznaczonych przez trójki tych punktów ?
3) Liczby 1,2,3,4,5,...,99,100, zapisano w sposób losowy jedna za drugą. Oblicz
prawdopodobieństwo ,ze liczby 4,5 ,6 zapisano w kolejności wzrastanie, liczby 4,5 zapisano
obok siebie, a miedzy liczbami 5 i 6 zapisano n liczb.
Potrzebuje odpowiedzi z wyjaśnieniem, z góry dziękuje !
20 lis 17:12
pawel: ref.
20 lis 17:49
pawel: ref
20 lis 18:43
pawel: red
21 lis 15:17
PW: 1. Zdarzeniami elementarnymi są funkcje
f:{1,2,...,n} → {1,2,3,4,5,6,7}
(inaczej mówiąc n−wyrazowe wariacje z powtórzeniami o wartościach w zbiorze 7−elementowym(.
|Ω| = 7n.
Zdarzenie A − "wylosowano liczby, których iloczyn dzieli się przez 15" ma zdarzenie przeciwne
A' − "wylosowano liczby, wśród których nie ma jednocześnie trójki i piątki lub szóstki i
piątki", to znaczy
A' = B∪C,
gdzie B oznacza "losowano ze zbioru {1,2,4,5,7}", zaś C − "losowano ze zbioru {1,2,3,4,6,7}"
P(A') = P(B∪C) = P(B) + P(C) − P(B∩C)
Wymyślić co to znaczy B∩C i rozwiązanie gotowe.
21 lis 16:14
pawel: dzieki mam 1 ,ale nastepnych nie umiem
23 lis 14:45
pawel: ref
23 lis 18:15