| 2 | ||
Korzystając z definicji granicy ciągu, wykaż, że liczba | jest granicą ciągu o wyrazie | |
| 7 |
| n2+n−1 | ||
ogólnym an= | . | |
| 7n2+1 |
| n2+n−1 | ||
Ktoś wie jak to zrobić? Bo z nierówności | | |<ε dochodzę do postaci | |
| 7n2+1 |
| 7n+9 | ||
<ε i po tym nie wiem jak uzyskać samo n. | ||
| 49n2+7 |
| 7n+9 | 7n | ||
< | dla każdego n≥3 | ||
| 49n2+7 | 50n2 |
| 7n | 7 | ||
= | < ε | ||
| 50n2 | 50n |
| 7n+9 | ||
ale skąd wzięłaś | ? | |
| 49n2+7 |
| n2+n−1 | 2 | |||
| | − | |<ε. | ||
| 7n2+1 | 7 |
| 2 | ||
granicą tego ciągu nie jest liczba | ||
| 7 |
| n2+n−1 | 1 | |||
| | − | | < ε | ||
| 7n2+1 | 7 |
| 7n2+7n−7−7n2−1 | ||
| | | < ε | |
| 7(7n2+1) |
| 7n−8 | ||
| | | < ε | |
| 49n2+7 |
| 7n−8 | |
< ε | |
| 49n2+7 |
| 7n2−8 | 7n | 1 | ||||
∀n | < | = | ||||
| 49n2+7 | 49n2 | 7n |
| 1 | |
< ε | |
| 7n |
| 1 | |
< n | |
| 7ε |
| n2+n−1 | 1 | 1 | ||||
∀ε>0 ∃n0=max(1/(7ε);2) ∀n>n0 | | − | | < | < ε ⇒ | |||
| 7n2+1 | 7 | 7n |
| n2+n−1 | 1 | |||
limn→+∞ | = | |||
| 7n2 | 7 |