Równania i nierówności z wartością bezwzględną
Patricja: Rozwiąż nierówność :
x|x+1| − x|x+2|+2<0
Na początki liczę :
x+1=0 x+2=0
x=−1 x=−2
I z tego mam liczyc przypadki :
1. xe(−∞,−2)
I tutaj kompletnie nie wiem dlaczego w kazdym przyapdku zmieniają się znaki i dlaczego. Czy
ktoś mógłby mi to wytłumaczyć na przykłądzie tego zadania.
20 lis 16:56
Hajtowy:
1) (−oo;−2)
2) <−2;−1)
3) <−1;+oo)
Pokaż obliczenia
20 lis 16:57
Patricja: Wiem, że mam wyliczyć przypadki :
1. xe(−
∞,−2)
2. xe<−2,−1)
3. xe<−1,+
∞)
Ale z tymi znakiami mam straszny problem, nie bylo mnie na lekcjach i nei wiem skad to sie
bierze a przez to zadania mi nie wychodza
20 lis 16:58
Hajtowy:
1 przypadek
(−oo;−2)
x|x+1| − x|x+2|+2<0
x(−x−1) − x(−x−2) + 2 < 0
−x
2−x + x
2 + 2x + 2 < 0
x+2 < 0
x < −2
TRUE
Jeśli się nigdzie nie walnąłem to tak wygląda 1 przypadek
20 lis 16:59
fufu: z definicji wartości bezwzględnej
|x|=x⇔x≥0
oraz
|x|=−x⇔x<0
20 lis 16:59
Patricja: wychodzi mi tak :
1.xe(−∞,−2)
x2−x+x2−2x+2<0
4x2−3x+2<0
Δ=−23 i wychodzi mi że xe do zbioru pustego ale to jest zle
20 lis 17:00
Hajtowy:
Wyszło mi z całości, że:
x < −2 ⋀ x > 2
Krótko mówiąc:
x ∊ (−oo;−2) ∪ (2;+oo)
20 lis 17:04
20 lis 17:05
Patricja: bo tam jest tylko że x≥0 to jest x a gdy x<0 to −x a o znakach >,≤ nie ma czy jest ta sama
zasada ze x>0 to jest x a x≤0 to −x
20 lis 17:08
fufu: x|x−1| − x|x−2| + 2<0
D:
1)|x − 1| = x − 1 ⇔ x − 1 ≥ 0 ⇔ x ≥ 1
2)|x − 1| = −(x − 1) ⇔ x − 1 < 0 ⇔ x < 1
3)|x − 2| = x − 2 ⇔ x − 2 ≥ 0 ⇔ x ≥ 2
4)|x − 2| = −(x − 2) ⇔ x − 2 < 0 ⇔ x < 2
Ad1i3)
D:x ≥ 2
x(x−1)−x(x−2)+2<0
x<−2∉D
Ad1i4)
D:x∊<1;2)
x(x−1)−x(−x+2)+2<0
2x2−3x+2<0
Δ<0 brak rozwiązania
nierówność wszędzie większa od 0
Ad 2 i 3)
D:x∊∅
Ad2i4)
D:x<1
x(−x+1)−x(−x+2)+2<0
−x+2<0
x>2∉D
20 lis 17:16
fufu: wychodzi na to, że rozwiązaniem jest jednak zbiór pusty
20 lis 17:31
Patricja: u mnie w książce w odp jest ze xe(−∞,−2)u(2,+∞)
20 lis 17:43
fufu: sorki, źle przepisałem zadanie
20 lis 18:15