Różnowartościowość, dziedzina
karis: Hej

mam problem z takimi przykładmi dotyczących różnowartościowości i dziedziny. Siedzę nad
nimi juz od dłuższego czasu i za nic nie chcą mi wyjść

1. Określ czy następujące funkcje sa różnowartościowe:
a)f(x) =
√x +
√x+2
b)f(x) = ln
2 x − ln x
c)f(x) =
√x + ln x
2. Podaj dziedzine funkcji
a) f(x) = ln I4 − ln
2 (x+1)I
b)f(x) =
√arctg2 x − arctg x
np. w pierwszym przykładzie f(x1) = f(x2) czyli
√x1 +
√x1+2 =
√x2 +
√x2+2 i nie mam
pojęcia co dalej zrobić czy podnieśc obustronnie do kwadratu?
Bardzo proszę o pomoc.