matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F kwadratowe
Piotruś:
Poproszę o rozwiązanie x
2
−x=90
20 lis 16:43
Hajtowy:
x
2
− x − 90 = 0 Δ= 1 + 360 = 361
√
Δ
= 19
−b−
√
Δ
x
1
=
2a
−b+
√
Δ
x
2
=
2a
a = 1 2a = 2 b = −1
√
Δ
= 19 Rozwiązuj
20 lis 16:46
Piotruś:
Dzięki!
20 lis 16:46