matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Monika:
Witam. Mam taką całkę
dx
∫
x
2
+x+1
doprowadzilam ja do czegoś takiego
dt
∫
i nie wiem co dalej, moze mi ktos pomóc
?
t
2
+(3\4)
20 lis 16:23
Basia:
teraz zapisz
3
3
t
2
+
=
*(
4
3
t
2
+ 1) =
4
4
3
2t
*[ (
)
2
+ 1 ]
4
√
3
i podstawienia
2t
u =
√
3
2
du =
dt
√
3
√
3
dt =
du
2
i masz
√
3
du
2
J = ∫
=
3
*(u
2
+1)
4
√
3
4
1
*
∫
du = .................
2
3
u
2
+1
20 lis 16:34