Funkcje, interpretacja geometryczna układu.
Marta: Podaj interpretację geometryczną układu
⎧ |x|=|y| − x
⎩ |x| + |y| ≤ 2
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych spełniające ten układ.
Wyznaczyłam przedziały dla tych wartości i wyliczyłam :
x≥0 ; y≥0 => y=2x i y≤−x+2
x<0 y<0 => y=0 i y≥−x−2
x≥0, y<0 => y=−2x y ≥x−2
x<0, y≥0 => y=0 i y≤x+2.
Tylko nie wiem co z tym dalej zrobić...
20 lis 16:04
wredulus:
Rysujesz proste ... kreskujesz polprzestrzenie ... nakladasz warunki co do cwiartek ...
wyznaczasz czesci wspolne
20 lis 16:23