Rozwiąż równanie
mik: Rozwiąż równanie :
x4−2x2−15=0
20 lis 15:52
Piotr 10: Wprowadź zmienną pomocniczą t=x2 i t≥0
20 lis 15:53
mik: dalej nie wiem
20 lis 15:55
Piotr 10: t2−2t−15=0
.....
20 lis 15:57
mik: Dzięki
20 lis 15:57
pigor: ..., lub np. tak :
x4−2x2−15= 0 ⇔ x
4−2x
2*1+1−16= 0 ⇔ (x−1)
2=16 ⇔ |x−1|=4 ⇔
⇔ x−1= −4 lub x−1= 4 ⇔ x= −3 lub x=5 ⇔
x∊{−3,5} . ...
20 lis 16:01
Hajtowy: x=√5 v x=−√5
20 lis 16:01
Hajtowy: pigor źle...

(x
2−5)(x
2+3) = 0
Jak już
20 lis 16:03
pigor: ..., no tak, masz rację ; w ogóle nie wiem dlaczego za takie zadania sie biorę,
szkoda mojego czasu, a więc nie mieszam już i znikam . ...
20 lis 16:17