matematykaszkolna.pl
logy(x)>logx(y) sari: logy(x)>logx(y) Zadanie jest łatwe, zmieniamy podstawę logarytmu przez odwrotność, podstawiamy t mamy jakiś wielomian, który po sprowadzeniu na jedną stronę daje się łatwo oszacować dla jakich t jest jaki. Rozwiązujemy podstawiając z t nasz logarytm i podstawiamy po dziedzinę t, czyli mniejsze od któregoś pierwiastka, większe od innego itd. na końcu mam takie rozwiązania: dla y∊(0;1): 1/y>x>1 dla y∊(0;1): x<y <−−− Wolfram mówi nie dla y∊(1; ): 1/y<x<1 dla y∊(1; ): x>y Według Wolframa każdy warunek jest poprawny, każdy oprócz 2. Jakby któs mógł to rozwiązać i powiedzieć mi czemu odrzucamy ten warunek jeśli nie jest sprzeczny z dziedziną itd.
20 lis 15:50
Basia: x,y>0 i x,y≠1 z czego wynika, że logyx ≠ 0 czyli mamy prawo zapisać
 1 
logxy =

logyx 
logyx > logxy
 1 
logyx >

logyx 
t = logyx
 1 
t >

t 
 1 
t −

> 0
 t 
t2−1 

> 0 /*t2
t 
t(t2−1) > 0 t(t−1)(t+1) > 0 narysuj falę lub wykresy; dostaniesz t∊(−1;0) ∪(1;+) −1 < logyx <0 lub logyx > 1 logyy−1< logyx < logy1 lub logyx > logyy
 1 
1. y∊(0,1) ⇒

> x > 1 lub x<y
 y 
1 

> x
y 
 1 
x −

< 0
 y 
xy−1 

< 0
y 
xy − 1 < 0 (bo y>0)yli xy < 1
 1 
y <

(bo x>0)
 x 
czyli masz
 1 
[ y∊(0,1) i y<

] lub x<y
 x 
 1 
2. y∊(1;+) ⇒

< x < 1 lub x>y
 y 
dalej jak wyżej
20 lis 16:28
sari: zrób wykres z twoich warunków, porównaj z tym na wolframie, powiedz czemu tam nie ma małego trójkącika (dla y∊(0;1): y>x), rozwiązywałem dokładnie tak samo. Pamiętaj a warunkach x>1 i x<1 jeszcze. Niby są napisane, ale ich niepowtarzasz.
20 lis 16:42
sari: ktoś?
20 lis 18:44