W trójkącie ABC mamy dane: |∠A|=20stopni |∠B|=60. Punkt S jest środkiem okręgu w
kamczatka:

W trójkącie ABC mamy dane: |∠A|=20stopni |∠B|=60. Punkt S jest środkiem okręgu wpisanego w ten
trójkąt. Oblicz miary kątów ASB,BSC,ASC.
α=20 β=60 więc γ=180−80=100
więc kąt ASB wynosi 200 stopni a w odpowiedziach mam że wynosi on 140 stopni czemu ?
20 lis 15:50
kamczatka: ?
20 lis 16:02
kamczatka: ?
20 lis 16:23
Hajtowy:
Podpowiedź: Środek okręgu wpisanego w trójkąt leży na przecięciu dwusiecznych.
20 lis 16:25
ktosia: żeby w trójkąt wpisać okrąg należy poprowadzić dwusieczne kątów, punkt s jest miejscem
przecięcia się ich, więc do trójkąta abs uwzględniasz połowę kąta alfa=10, połowę beta=30 więc
180−10−30=140
20 lis 16:27
ktosia: i analogicznie w reszcie
20 lis 16:28
ktosia: a tym sposobem którym liczyłaś można postępować w przypadku gdy okrąg jest opisanyna trójkącie
a nie wpisany
20 lis 16:28
Hajtowy:
20 lis 16:34
Piotr 10: Coś nie tak chyba
20 lis 16:35
Hajtowy: Czemu nie tak?
20 lis 16:36
ktosia: tak jak narysowałeś to w przypadku gdy okrąg jest opisany a nie wpisany!
20 lis 16:38
ktosia: miara kąta wpisanego w okrąg (a nie opisanego na nim) jest równa połowie miary kata rodkowego
opisanego na tym samym łuku
20 lis 16:39
ktosia: *środkowego
20 lis 16:40
ktosia:
20 lis 16:42
ktosia:
20 lis 16:45
ktosia: w tym zadaniu chodzi o drugi rysunek
20 lis 16:45
kamczatka: wielkie dzięki
20 lis 16:52
ktosia:
20 lis 16:57
kamczatka: a czemu |∠BSC|=100 i |∠ASC|=120 ?
20 lis 17:00
kamczatka: ASC to pewnie temu że 2*β=120 stopni ale skąd te to w kącie BSC powinno być podobnie 2*α
20 lis 17:01
kamczatka: dobra już wiem γ=100 więc połowa równa się50
20 lis 17:05