Rownania z wartoscia bezwzgledna
Kamil: Rozwiąż równania
|x| = 0,5x − 1
1 − |x + 5| = x
Bylbym wdzieczny za pomoc
20 lis 15:16
wredulus_pospolitus:
a jakiej pomocy oczekujesz od nas
20 lis 15:18
Piotr 10: Zrób to na przypadki
gdy x≥0, to x=0,5x−1 lub x <0, to −x=0,5x−1
20 lis 15:19
Kamil: Pomocy w rozwiązaniu tych 2 przykladow
20 lis 15:19
Kamil: Zrobilem tak na przypadki ale wyniki mi wyszly takie:
x≥0 lub x≤0
x=2 x=0,6
A w ksiazce z tylu w odpowiedziach jest napisane ze rownianie sprzeczne
20 lis 15:21
Piotr 10: To do dzieła
20 lis 15:21
Piotr 10: Gdy x≥0, to
x=0,5x − 1
0,5x=−1
x= − 2
Gdy x <0, to
−x=0,5x−1
−0,5x=−1
x=2
I teraz jeszcze popatrz jeszcze raz, uwzgledniając dziedzinę
20 lis 15:23
Kamil: No i własnie nie wiem czy to odpowiedzi sa zle czy ja cos zle robie...
20 lis 15:23
Piotr 10: Ty źle robisz, popatrz na moje rozwiązanie, i wysuń wnioski
20 lis 15:25
Kamil: Czyli dobrze robilem ale gubilem minusy

Ok dzieki wielkie za odpowiedz
20 lis 15:25
Piotr 10: Teraz zrób podpunkt b). A i jeszcze pytanie dlaczego cyfra 2 nie należy do rozwiązania? I tak
samo z cyfrą −2 ?
20 lis 15:27
Hajtowy: W podpunkcie 'b' masz 2 przedziały
1) (−oo;−5)
2) <−5;+oo)
20 lis 15:33
Kamil: 2 nie nalezy bo nie jest mniejsza o dzera a −2 bo nie jest wieksze od zera
20 lis 15:37
Piotr 10:
20 lis 15:38
Kamil: Podpunkt b zrobilem tak:
Uklad rownan
x +5≥0
1 − x + 5 = x
x≥−5
−2x = −6
x = 3
Drugie
x + 5< 0
1 − (−x −5) +x
x<−5
0 = 4
Powiedzcie mi czy dobrze czy zle ale j anie jestem pewny co do tego rozwiazania
20 lis 15:42
Hajtowy: Źle masz
20 lis 15:45
Kamil: Tak myslalem no ale powied zmi co robie zle
20 lis 15:47
Hajtowy: Mówiłem, na 2 przypadki rozłożyć

x < −5
x ≥ −5
20 lis 15:47
Hajtowy:
1 − |x+5| = x
Jeśli pod modułem jest liczba ujemna to co robimy?
Jeśli pod modułem jest liczba dodatnia to co robimy?
Moduł = Wartość bezwzględna, czyli to Twoje |x+5|
20 lis 15:49
Kamil: A mozesz to rozpisac bo chyba nie bardzo rozumiem
20 lis 15:50
Kamil: no jesli ujemna to zmieniamy znaki na przeciwne jesli dodatnia to znaki zostaja
20 lis 15:51
Hajtowy:
1 − |x+5| = x
2 przypadki rozważamy :
1) x < −5
2) x ≥ −5
1 − |x + 5| = x
1) x < −5
Zmieniamy znak pod modułem i dajemy to w nawias, by się nie pomylić, gdyż jeśli pod modułem
wstawisz liczbę za x −10 to wtedy masz (−10+5=−5) czyli jest to liczba ujemna − należy zmienić
znak. Pamiętaj też, że przed tym jest minus

Trzeba na to bardzo uważać, dlatego rozpisuję to
tak, abyś zrozumiał.
1 − (−x−5) = x
1 + x + 5 = x
6≠0x
Odpada

2) x ≥ 5
Nie zmieniamy znaku, gdyż pod modułem jest liczba dodatnia (podstaw za x w module np 10 i masz
(10+5=15), dlatego nie zmieniamy znaku w module, ale przed modułem jest minus

Więc trzeba o
tym pamiętać!

No więc do dzieła:
1 − x − 5 = x
2x = −4
x=−2
Przyjmujemy
Odp. x=−2
Rozumiesz?
20 lis 15:53
Hajtowy: 2 przypadek wygląda bez skrótu myślowego tak:
1 − (x+5) = x
1 − x − 5 = x
2x = −4
x= −2
To tak na wszelki wypadek napiszę, abyś wiedział co się skąd wzięło
20 lis 15:55
Kamil: Mysle ze zaczailem o co chodzi

dzieki wielkie
20 lis 15:58
Hajtowy: Nie przepisuj bezmyślnie, spróbuj sam zrobić. A jak się pogubisz to wtedy sprawdź z tym co
napisałem
20 lis 15:59
Aga: hej proszę Was o pomoc. Muszę wyznaczyć zbiór wartości funkcji
a) f(x)=x−1 , x∊ ( −∞, 3)
20 lis 16:00
Kamil: Cos jest ze mna chyba nie tak bo zostaly mi jeszcze 3 podpunkty mislalem ze zaczaje jak
pomozecie mi zrobic te 2 ale niestety ....
6+x = 2|x + 3| Robie to tak (cos tu jest zle jakbys mogl mi konkretnie wskazac)
x≥−3 to
6+x = 2x +3
x = −3
x<−3 to
6+x = −2x − 3
3x=−9
x=−3
w odpowiedziach jest wynik x{0,4}
20 lis 16:07
Hajtowy:

Widać?

Z
w = ...
Dokończ
20 lis 16:10
Kamil: Wyszly mi 2 podpunkty al eten co napisalem wyzej za nic nie pasuje z odpowiedziami z tylu
20 lis 16:12
ktosia: w pierwszej części przez tą dwójkę która stoi przed znakiem wartości bezwzględnej musisz
pomnożyć nie tylko x, ale też te 3
20 lis 16:13
ktosia: i to samo w drugim przypadku
20 lis 16:13
ktosia: jak dobrze wymnożysz powinno wyjść prawidłowo
20 lis 16:13
Hajtowy: 6+x = 2|x + 3|
1) x < −3
2) x ≥ −3
1) x < −3
2|x + 3| = 6+x
2(−x−3) = 6+x
−2x−6 = 6+x
−3x = 12
x=−4
2) x ≥ −3
2|x + 3| = 6+x
2(x+3) = 6+x
2x+6=6+x
x=0
Odp. x ∊ {−4;0}
20 lis 16:14
Kamil: Podziekowal
20 lis 16:25