Wyrażeni algebraiczne
DeDee: | | n+2 | |
Liczba n>2 i |
| jest liczbą naturalną. Która z relacji jest prawdziwa? |
| | n−2 | |
6=n
2−7n − przerzuciłem wszystko na jedną stronę i licząc miejsca zerowe wyszły mi niecałkowite
"n", więc chyba odpada...
n>4 − nie wiem jak się za to wziąć
n(n+1)≥6 − tu tak samo miejsca zerowe liczyłem, jedno ujemne, a drugie n=2 co jest sprzeczne z
warunkami na początku
| n+5 | |
| jest liczbą całkowitą − chyba tylko to się będzie zgadzać, |
| n−5 | |
Sprawdźcie mnie
20 lis 15:03
wredulus_pospolitus:
a) najlepiej 'znajdź' "kontrprzykład" czyli 'n' spełniające wcześniejsze warunki, a nie
spełniający tego
np. n=3
20 lis 15:14
wredulus_pospolitus:
b) skoro n=3 spełnia wstępne warunki a nie spełnia n>4 ... to (b) to bzduuura
20 lis 15:14
wredulus_pospolitus:
c) oczywista oczywistością to jest ... to jest spełnione
bo n>2 ... więc n*(n+1) > 2 * 3 = 6 ... więc n*(n+1) ≥ 6 ... dla każdego n>2
20 lis 15:15
wredulus_pospolitus:
| n+5 | | n+2 | |
| będzie całkowite jeżeli |
| jest liczbą naturalną i n>2  hmmm a w jaki |
| n−5 | | n−2 | |
sposób do tego doszliśmy
20 lis 15:16
DeDee: Czyli poprawna jest jedynie odpowiedź C i D? bo w B udowodnia się że warunek spełniony jest też
dla n=3? w A jak się podstawi tę trójkę to wychodzi sprzeczność
20 lis 15:20
DeDee: Podstawiałem kilkakrotnie i przy n=8 wyszła liczba która nie jest całkowita − to jest
wystarczający dowód? znaleźć 1 rzecz która nie spełnia warunku

więc poprawna jest tylko
odpowiedź C?
20 lis 15:34
DeDee: Dobrze mówię?
20 lis 16:41
Basia:
n>2 i n−2 jest dzielnikiem 4 ⇔
n>2 i (n−2=−4 lub n−2 = −2 lub n−2 = 2 lub n−2 = 4) ⇔
n>2 i (n = −2 lub n = 0 lub n = 4 lub n = 6) ⇔
n = 4 lub n = 6
teraz sprawdzasz które z podanych warunków są prawdziwe dla n=4 i n=6
(to, że nie są prawdziwe dla n=8 nie ma tutaj żadnego znaczenia)
20 lis 16:56
Basia: Dopowiadam:
Masz sprawdzić, które formy zdaniowe (bo to nie są żadne relacje) są prawdziwe dla tych n,
które spełniają pierwszy warunek. A pierwszy warunek spełniają (co zostało udowodnione wyżej)
spełniają tylko 4 i 6.
20 lis 17:13
DeDee: Nie czaje tego

Przecież skoro dla n=8 liczba NIE JEST całkowita, to czy nie jest wtedy już
wiadome, że ta ostatnia odpowiedź nie jest poprawna?
20 lis 18:17
DeDee: Czyli poprawna jest odpowiedź C i D?
20 lis 18:20
DeDee: UP
21 lis 08:20
Aga1.: D fałsz.
Sprawdzamy dla wyliczonego n=6
| 6+5 | |
| ∉liczb całkowitych. |
| 6−4 | |
B fałsz, bo wyszło między innymi n=4 , a 4 nie jest większe od 4.
C
4(4+1)≥6 prawda i 6(6+1)≥6 też prawda.
C. prawda.
W a) nie licz miejsc zerowych tylko podstaw 4, a potem 6 i sprawdź, czy L=P.
21 lis 09:12
Marilyn: w A L≠P więc jedyna poprawna odpowiedź to C?
21 lis 16:00
DeDee: UP?
21 lis 22:04
DeDee: Podbijam, czy tylko odpowiedź C będzie poprawna?
22 lis 08:43