ekstrema
Dar: Znajdź ekstremum
a) f(x) = x√x−1*
b) f(x) = x2√x2−4*
c) f(x) = (x−7)2√x2+2*
* Pierwiastki trzeciego stopnia.
Problem w wyciągniętej dość skomplikowanej pochodnej i jej późniejszym przyrównaniu do 0.
Bardzo proszę o pomoc!
20 lis 14:23
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak Ci pochodna wyszła w takim razie
20 lis 14:24
Dar: w a)
(x−1)(do potęgi 1/3) + 1/3(x−1)(do potęgi −2/3) x
w b) 2x(x2−4)(do potęgi 1/3) + x2(1/3(x2−4)(do potęgo − 2/3)
I w tym miejscu stoję
20 lis 14:30
Dar: Podbijam.Wie ktoś jak sprowadzić to do wspólnego mianownika?
20 lis 14:54
Dar: podbijam. Bardzo proszę o szybką odp.!
20 lis 17:27
AS:
w a) proponuję wprowadzić x pod znak pierwiastka
i szukać ekstremum wyrażenia podpierwiastkowego
podobnie w b) wprowadzić x2
20 lis 17:32
Basia:
czy to ma być w (a)
f(x) = x*
3√x−1 = x*(x−1)
1/3
jeżeli tak to
| | 1 | |
f'(x) = 1*(x−1)1/3 + x* |
| *(x−1)−2/3 = |
| | 3 | |
| 33√x−1*3√(x−1)2 + x | |
| = |
| 33√(x−1)2 | |
| 33√(x−1)3+x | | 3(x−1)+x | |
| = |
| = |
| 33√(x−1)2 | | 33√(x−1)2 | |
20 lis 17:38
As:

pod koniec będziemy przyrównywać mianownik do zera, czyli
4x−3=0
4x=3
x=3/4 −−> punkt stacjonarny
Współczynnik 4x jest dodatni, więc funkcja ma minimum w punkcie x=3/4(bo w sąsiedztwie punktu
3/4 zmienia znak z "−" na "+".
20 lis 22:00