liczby zespolone równania
Grzesiek: Prosił bym o jakieś podpowiedzi jak to rozwiązać gdyż mi nie chce wyjść poprawny wynik

(z − 1)
6 = (i − z)
6
| | 1 + i | |
z tego wyliczyłem jeden pierwiastek z0 |
| |
| | 2 | |
| | 2π | | 2π | |
Wzór na kolejny pierwiastki to z1 = z0(cos |
| + isin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | 2 − 2√3 + 2i + 2√3i | |
Ale według tego wychodzi mi zły wynik: z1 = |
| |
| | 8 | |
| | 2 − √3 + i | |
a powinno wyjść: |
| |
| | 3 + i√3 | |
Co robię źle?
20 lis 13:08
wredulus_pospolitus:
z0 ok
z1 ... pokaż krok po kroku jak liczyłeś kąty w funkcjach trygonometrycznych
20 lis 13:15
Grzesiek: | | i + 1 | | 1 | | 1 | | i + 1 | | 1 | | √3 | |
z1 = |
| (−cos |
| π + isin |
| π) = |
| (− |
| + i |
| ) = |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −i − 1 | | −√3 + √3i | | −√3 − 1 − i + √3i | |
= |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
20 lis 14:15
Grzesiek: Pomoże ktoś?
20 lis 15:27
Grzesiek:
20 lis 16:47
Grzesiek:
20 lis 19:00
Krzysiek: szczerze mówiąc nie wiem jak Ty to liczysz, ja bym policzył to tak:
[(z−1)/(i−z)]6=1 (odpowiednie założenie i−z≠0 )
i teraz policzył pierwiastek 6−stopnia z jedynki ze wzoru de Moivre'a i potem wyliczył 'z'
20 lis 19:06