c
seweryn: wyznacz funkcję odwrotną do funkcji y=−3+4(x−2)
20 lis 13:01
wredulus_pospolitus:
krok 1: dziedzina i zbiór wartości określasz
krok 2:
x = −3 + 4y−2
i wyznacz 'y' z tego
20 lis 13:02
seweryn: 1. dziedzina: x−2≠0
x≠2 d=(−∞;2)u(2;∞)
i teraz co z tym wykladnikiem
20 lis 13:10
pigor: ..., np. tak :
y= −3+4x−2 i x∊R ⇔ y+3= 4
x−2 / log
4 i y+3 >0 ⇔
⇔ log
4(y+3)= log
44
x−2 i y >−3 ⇔ (x−2)log
44= log
4(y+3) i y>−3 ⇔
⇔ x−2= log
4(y+3) i y>−3 ⇔
x= 2+log4(y+3) i y>−3 ⇒
⇒
y= 2+log4(x+3) i
x>−3 − szukana funkcja odwrotna . ...
20 lis 13:15