Pochodna iloczynu trzech składników
ciekaw wyniku;): Następujące zadanie jestem ciekaw czy dobrze to robię i w razie czego proszę o poprawki

y=5t
2e
tlnt
y'=(5t
2e
t)'*lnt+(5t
2e
t)*(lnt)'
y'=[10te
t+5t
2e
t]lnt+5t
2e
t*
1t
20 lis 12:54
wredulus_pospolitus:
dobrze
20 lis 12:58
ciekaw wyniku;): Dzięki, a sprawdzisz to?
Obliczyć z7 (stosując Moivre'a)
z=−√2+√2j
tg α = − 1 <=> α = − π/4 Argz=π/4+π <−−− tego nie jestem pewien i ciągu dalszego
także
|z| = 2
z=2(cos 54π + jsin 54π)
z7 = 27(cos 354π + jsin 354π)
z7=27(cos 34π + jsin 34π)
z7=27(−cos(π−π4) + jsin(π−π4)
z7=27(−cosπ4+ jsin π4)
20 lis 13:26
wredulus_pospolitus:
Argz=π/4+π ... Argz <−−− kąt 'główny' czyli bez +π
gdybyś miał/−a arg z to wtedy by było +π
20 lis 13:31
wredulus_pospolitus:
| | π | |
ale α ≠ |
| ... toć dla π/4 masz tgα = +1 |
| | 4 | |
więc nie 5π/4 tylko 3π/4
20 lis 13:35
ciekaw wyniku;): aha więc Argz = 3π/4
i dalej analogicznie jak robiłem?
z
7=2
7(cos 21π/4+jsin 21π/4)
z
7=2
7=(cos (π+π/4) + j sin (π+π/4) )
z
7=2
7=(−cos π/4 −sinπ/4)
Dobrze? Czy znowu źle?
20 lis 13:45
ciekaw wyniku;): z7=128(−√2/2−j √2/2)
z7=64√2−64√2j
20 lis 13:52
ciekaw wyniku;): minusa zjadłem
20 lis 13:52
wredulus_pospolitus:
13:52 na pewno dobrze (tylko −64 jak sam zauwazyłeś/−aś)
więc i 13:45 dobrze
20 lis 13:55
ciekaw wyniku;): Zauważyłem

Dzięki wielkie jak będzie jakiś problem to dam znać tutaj
20 lis 14:16
ciekaw wyniku;): oblicz pochodną
y=xx−x2=ex−x2lnx
y'=[1−2xlnx+(x−x2)1/x]*ex−x2lnx
y'=[1−2xlnx+1−x]*xx−x2
20 lis 14:22