Wykonaj działania a wynik przedstaw w postaci nieskracalnego ułamka algebraiczne
Nutella: Wykonaj działania :
| x | | 3 | | x+2 | |
| − |
| + |
| |
| x+1 | | x2−x−2 | | 2−x | |
wynik przedstaw w postaci nieskracalnego ułamka algebraicznego. Podaj konieczne założenia.
20 lis 12:49
wredulus_pospolitus:
i co z tego zrobiłeś/−aś
20 lis 13:00
Nutella: Nie bardzo wiem jak zacząć.. dlatego poprosiłam o pomoc
20 lis 13:28
wredulus_pospolitus:
krok 1: założenia
krok 2: zapisz x2−x−2 w postaci iloczynowej (jeżeli jest taka możliwość)
krok 3: wspólny mianownik dla wszystkich trzech ułamków
krok 4: dodajesz/odejmujesz ułamki
krok 5: redukujesz 'co sie da'
20 lis 13:39
Nutella:
f(x)=x
2−x−2
Δ=9
√Δ=3
x
1=−1 x
2=2
f(x)=(x+1)(x−2)
| x | | 3 | | x+2 | | x | | 3 | | x+2 | |
| − |
| + |
| = |
| − |
| + |
| =......... |
| x+1 | | x2−x−2 | | 2−x | | x+1 | | (x+1)(x−2) | | 2−x | |
21 lis 18:37
wredulus_pospolitus:
no i czekam na =.... ciąg dalszy

na tą chwilę wszystko 'cacy'
teraz NNW tych mianowników proszę napisać
21 lis 18:38
wredulus_pospolitus:
wskazowka ... zauważ że (2−x) = −(x−2)
21 lis 18:38
Nutella:
| | x | | 3 | | x+2 | |
...= |
| − |
| + |
| = |
| | x+1 | | (x+1)(x−2) | | −(x−2) | |
| x(x−2)(−1) | | 3*(−1) | | x+28(x+1) | |
| − |
| + |
| = |
| (x+1)(x−2)(−1) | | (x+1)(x−2)(−1) | | (x+1)(x−2) | |
| x*(x−2)(−1)−38(−1)+x+2(x+1) | |
| = |
| (x+1)(x−2)(−1) | |
| | x2+2x−1+3+x+2x+2 | |
= |
| = |
| | (x+1)(x−2)(−1) | |
?
21 lis 21:10
Nutella: dobrze zrobiłam? help!
2 gru 20:04
Nutella: Pomógł by mi ktoś? Nie wiem jak to dalej należy rozwiązać...
HELP!
5 gru 23:12
5-latek : Nie sprawdzalem czy dobrze do tej pory liczone .
Rozloz teraz x2+5x+4 na czynniki
5 gru 23:22
Nutella: | x2+5x+4 | | (x+4)(x+1) | |
| = |
| =............................ |
| (x+1)(x−2)(−1) | | (x+1)(x−2)(−1) | |
Rozłożyłam x
2+5x+4 na czynniki i wyszło: f(x)=(x+4)(x+1)
Czy mógłby ktoś spawdzić te i powyższe obliczenia? Będę bardzo wdzięczna!
19 gru 17:47
Hajtowy: | x | | 3 | | x+2 | | 5 | |
| − |
| + |
| =− |
| |
| x+1 | | x2−x−2 | | 2−x | | x−2 | |
19 gru 18:27
Nutella: Hajtowy , ale ja potrzebuję obliczeń, a nie samego wyniku...
19 gru 19:09
Hajtowy: No to licz

Ja obliczyłem i mi takie cudeńko wyszło, po sprawdzeniu jest

także teraz Ty
dojdź do tego
19 gru 19:31
Nutella: próbowałam i nie wychodzi..
20 gru 13:40
asdf: ile minut na to poswiecilas? 5? 10?

ja ostatnio nad zadaniem siedzialem 4 godziny...bo nie
wychodzilo (tylko to inny przedmiot, "inna bajka" calkiem).
20 gru 13:49
ZKZ: Ja juz musze zaraz jechac do pracy i wroce pozno wiec jesli nikt nie pomoze to zaloz jutro
nowy temat to CI pomoge OK?
20 gru 13:56
Hajtowy:
Ale Nutella Ty masz tu wszystko podane jak na tacy i nie umiesz wyliczyć? Do jakiej Ty
szkoły chodzisz, że liczyć nie uczą?
20 gru 15:29
matyk: | x | | 3 | | x+2 | |
| − |
| + |
| = |
| x+1 | | (x+1)(x−2) | | −(x−2) | |
| x(x−2) | | 3 | | (x+2)(x+1) | |
| − |
| − |
| = |
| (x+1)(x−2) | | (x+1)(x−2) | | (x−2)(x+1) | |
| x2−2x−3−x2−3x−2 | |
| = |
| (x−2)(x+1) | |
20 gru 16:21