f(x)=-(x+3)^2+1
Malwa: Dany jest wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej:
f(x)=−(x+3)2+1 , x∊R
a) Podaj wzór funkcji f w postaci iloczynowej
b) Naszkicuj wykres funkcji
20 lis 12:38
20 lis 13:01
Nutella: f(x)=−(x+3)
2+1 ; p=−3 , q=1
a) a(x−p)
2+q
f(x)=−(x
2+6x+9)+1
f(x)=−x
2−6x−9+1=−x
2−6x−8
f(x)=−x
2−6x−8
Teraz obliczam Δ aby otrzymać postać iloczynową:
Δ=36−32=4
√Δ=
√4=2
Δ>0
f(x)=a(x−x
1)(x−x
2) ( postać iloczynowa )
x
1=−2
x
2=U{−(−6)=2}{−2)
x
2=−4
f(x)=−1(x+2)(x+4)
Czy dobrze rozwiązałam?
20 lis 14:10
wredulus_pospolitus:
nie pisze się −1*(....
tylko po prostu −(....
a tak to bardzo dobrze
20 lis 14:11