Wykres funkcji
DeDee: Ile przecięć z osią OX ma wykres f(x)=||x−1|−2|−||x−2|−1|
20 lis 12:31
DeDee: UP!
20 lis 12:51
pigor: ..., a więc szukajmy miejsc zerowych o ile istnieją i ile ich jest
f(x)= 0 ⇔ ||x−1|−2|−||x−2|−1| = 0 ⇔ f(x)=||x−1|−2|= ||x−2|−1| ⇔
⇔ |x−1|−2= −|x−2|+1 lub |x−1|−2= |x−2|−1 ⇔ |x−1|+|x−2|= 3 lub |x−1|= |x−2|+1 ⇔
⇔ (x=0 lub x=3) lub x=3 ⇔
x∊{0,3} .
odp wykres funkcji
f ma 2 przecięcia z osia OX .
20 lis 12:55
DeDee: wyszło mi, że nie ma 2 przecieć :< tzn. robiłem zadanie ABCD, zaznaczyłem że 2 punkty wspólne i
było błędne
20 lis 13:07
Bizon:
... a dla x=4 x=5 x=6 ...
20 lis 13:09
5-latek: A umiesz narysowac wykres funkcji y=||x−1|−2| i wykres y=||x−2|−1|
jesli tak to je narysuj na 1 ukladzie wspolrzednych
20 lis 13:14
PW: Funkcja f jest "kawałkami liniowa" − wprawdzie na każdym z przedziałów (−∞,1), [1, 2) i (2,∞)
określona jest innym wzorem, ale zawsze będzie to funkcja liniowa jako suma funkcji liniowych.
Liczymy więc:
f(0) = 0 (nie ma znaczenia jaką liczbę wybierzemy z przedziału (−∞, 1) − wybrałem 0 bo łatwo
policzyć w pamięci wartość funkcji).
f(1) = 1 (wybrałem 1, bo w tym punkcie zmienia się wzór określający f(x)
f(2) = 0 (jak wyżej).
f(3) = 0. Funkcja liniowa na przedziale [2,∞) przyjmuje dwukrotnie wartość 0, co oznacza
że jest funkcją stałą równą 0.
Odpowiedź. Wykres funkcji f ma nieskończenie wiele punktów wspólnych z osią OX.
Komu sie nie podoba takie rozwiązanie może policzyć tak:
− dla x ≥ 2
f(x) = |x−1−2| − |x−2−1| = |x−3| − |x−3| = 0,
co oznacza że f(x) stale przyjmuje wartość 0 na przedziale [0,2).
20 lis 13:21
pigor: .., dzięki Bizon, masz rację, a mnie nie chciało się głębiej
"wejść" w tę druga nierówność i tak : w przedostatniej linijce
powinno być : ⇔ (x=0 lub x=3) lub x≥3 , dlatego
odp. wykres funkcji
f ma 1 (słownie: jedno
) przecięcie z osią OX ,
bo nie mogę powiedzieć
∞ wiele (
∞ to tylko symbol , a nie liczba)
20 lis 13:27
pigor: 
, czyżbym znowu nie miał racji

czas spadać z forum
20 lis 13:30
PW: Tak patrzę, że za mało punktów "zmiany wzoru" wybrałem, więc pozostańmy tylko przy drugiej
wersji rozwiązania − badamy wzór dla x ≥ 2 i dosyć.
20 lis 13:30
PW: Errare humanum est, co po polsku znaczy "Ten się nie myli, kto się byczy".
Je przez 3 dni rozwiązywałem zadnie o funkcji kwadratowej za każdym razem zmieniając zeznania i
do tej pory nie wiem, czy zrobiłem dobrze.
20 lis 13:33
pigor: ..., a ja znam to, pod tłumaczeniem: "ludzką rzeczą jest błądzić" ; pozdrawiam
20 lis 14:08