Silnia
DeDee: Przez które z podanych liczb liczba 31! jest podzielna: 43, 33, 23, 48
20 lis 12:20
Gustlik: Rozpisz sobie 31!=1*2*...*31 (ja wykropkowałem, żeby się nie rozpisywać, ale Ty wpisz wszystkie
czynniki, żeby je widzieć), a potem rozłóż, o ile to mozliwe pozostałe liczby, np. 33 na
czynniki pierwsze i sprawdź, czy czynniki tej liczby lub ich dzielniki występują w rozkładzie
tej silni.
20 lis 12:31
pigor: ... , otóż 31!= 1*2*3* ... 29*30*31 , więc na pewno przez
liczby 23, 33 bo 33= 3*11, 48 bo np. 48= 3*16 itp. , a więc nie jest przez 43. ...
20 lis 12:31
20 lis 12:32
DeDee: przez 23 nie dzieli, tak?
20 lis 12:34
Janek191:
31 ! dzieli się przez 23. Przecież Pigor napisał
20 lis 12:40
DeDee: a, bo 3*11=33, ale to przecież nie 23... czy chodzi o to, że jak się pomnoży przez 6 to 33, to
mamy liczbe podzielną przez 23?...
20 lis 12:42
Gustlik: 31!=1*2*3*...*23*...*30*31 − zawiera czynnik 23, więc dzieli się przez 23.
Przez 33 też się dzieli, bo zawiera czynniki 3 i 11, 3*11=33.
Przez 48 też się dzieli, bo zawiera czynniki np. 6 i 8, 6*8=48
Nie dzieli się przez 43, bo to liczba pierwsza i > 31, a więc 31! nie zawiera ani tej liczby
ani jej wszystkich czynników.
20 lis 12:44
DeDee: Zaczaiłem

dzięki wielkie!
20 lis 12:45