W wyniku dodawania U{ x^2-3 }{ x-2 } + U{ 1 }{ 2-x }
Malwa: W wyniku dodawania
| x2−3 | | 1 | |
| + |
| , gdzie x≠2 otrzymamy wynik... |
| x−2 | | 2−x | |
20 lis 12:15
PW: | x2−3 | | 1 | | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
| − |
| = |
| = |
| = x+2, x ≠ 2. |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
20 lis 12:44
Nutella: Pomyliłeś/aś się w przykładzie.
Powinno być
i wtedy mi wychodzi inny wynik niż w komentarzy powyżej
20 lis 13:02
wredulus_pospolitus:
no to pokaż nam co Ci wychodzi
20 lis 13:03
Nutella: | x2−3 | | 1 | | x2−2 | |
| + |
| = |
| =.... |
| x−2 | | 2−x | | (x−2)(2−x) | |
Nie wiem co dalej.. raz wychodzi 0 a innym razem x
2−2..
20 lis 13:05
wredulus_pospolitus:
po pierwsze źle dodane
od kiedy masz:
| 1 | | 1 | | 1+1 | | 2 | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2*2 | | 4 | | 2 | |
20 lis 13:07
Nutella: oj nie, pomyliłam się.
Czyli trzeba pomnożyć na krzyż czy jak? Nie bardzo rozumiem.. zadanie jest proste ale nie wiem
jak zacząć..
20 lis 13:26
wredulus_pospolitus:
nie ... nie trzeba mnożyć na krzyż
wystarczy zauważyć, że:
| x2−3 | | 1 | | x2−3 | | 1 | | x2−3 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x−2 | | 2−x | | x−2 | | (−x+2) | | x−2 | | −(x−2) | |
| | x2−3 | | 1 | | x2−3 −1 | |
= |
| − |
| = |
| = to co PW napisał |
| | x−2 | | (x−2) | | x−2 | |
20 lis 13:28
PW: Miałem "za duży przeskok myślowy"? Gratuluję cierpliwości, wredulus
20 lis 13:36