Funkcja kwadratowa
DeDee: Niech f będzie funkcją kwadratową określoną wzorem f(x)=x2+x+1
Czy dla każdej liczby naturalnej liczba f(n) jest parzysta?
Czy dla każdej liczby naturalnej k liczba f(k) jest nieparzysta?
Czy dla każdej liczby rzeczywistej a zachodzi f(a)<0?
Czy dla każdej liczby rzeczywistej b zachodzi f(b)<0?
20 lis 12:07
pigor: ..., otóż,
f(x)= x
2+x+1= x
2+2x*
12+
14+
34=
(x+12)2+34 > 0 dla ∀x∊R,
więc na pytanie
1) nie, 2) nie, ale w 3), albo 4) masz zły znak (zwrot) nierówności
dlatego tylko tam gdzie powinno być f(a)>0 albo f(b) >0 piszesz tak . ...
20 lis 12:22
Bizon:
f(x)=x(x+1)+1 ... dla x∊N x(x+1) ...to iloczyn dwóch kolejnych liczb, zatem parzystej
i nieparzystej. Parzysta powiększona o 1 ...daje nieparzystą.
20 lis 12:34
pigor: ... , o kurcze, no jasne ; przepraszam za swoje bzdety z dwoma pierwszymi pytaniami
20 lis 12:40
DeDee: czyli jedyne co jest nieprawdziwe to f(a)<0?
20 lis 12:48
Bizon:
... pomyśl raz jeszcze
20 lis 12:53
DeDee: Zawsze nieparzysta i większa od zera, tak?
20 lis 12:57
Bizon:
jasne
20 lis 13:02