proszę o rozwiązanie
maria: zad 1 Nad wanną o pojemności 560 l otwarto kran w momencie gdy była ona napełniona w 20% . W
ciągu 1 minuty z otwartego kranu wlewa się do wanny 40 l wody .Kran zamknięto gdy wanna była
pełna ułóż wzór funkcji opisującej zależności liczby litrów wody w wannie od czasu w minutach
liczonego od chwili otwarcia kranu do momentu jego ponownego zamknięcia i sporządż jej
wykres.
dołącz krótkie objaśnienia
20 lis 11:47
pigor: ..., z warunków zadania np. tak :
niech V(t) − wartość liczby litrów w basenie w minucie t,
to
V(t)= 20%*560+ 40t= 2*56+50t=
50t+112 litrów, gdzie t − czas w minutach
a więc
V(t)= 50t+112 − szukana funkcja liniowa zmiennej t [min.] . ...
20 lis 11:58
Janek191:
20 % z 560 = 0,2 *560 = 112
zatem
V( t) = 112 + 40 t
V(t) = 560 ⇔ 112 + 40 t = 560 ⇔ 40 t = 448 ⇔ t = 11,2
V( 0) = 112
V( 11,2) = 560
Wykres:
Rysujemy odcinek o końcach :
A = ( 0, 112) , B = ( 11,2 ; 560 )
20 lis 12:07
Janek191:
@Pigor
Skąd się wzięło 50 ?
20 lis 12:09
pigor: ..., przepraszam tam ma być oczywiście 40

.
20 lis 12:11
maria: dziękuję za rozwiązanie
20 lis 12:26