przekątna prostopadłościanu ma długość... oblicz objętość i cosinus..
kleopatra: Przekątna prostopadłościanu ma długość d= 8 pierwiastków 2 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
alfa =45 stopni.Jeden z boków podstawy jest równy 4. Oblicz objętość prostopadłościanu i
cosinus kąta nachylenia przekątnej większej ściany bocznej do kąta podstawy.
20 lis 11:34
irena_1:

α=45
0
d=8
√2
H=p=8
a
2+4
2=8
2
a
2=64−16=48
a=4
√3
k
2=8
2+(4
√3)
2=64+48=112
k=4
√7
| | a | | 4√3 | | √21 | |
cosβ= |
| = |
| = |
| |
| | k | | 4√7 | | 7 | |
20 lis 12:00
irena_1:
V=4*4√3*8=128√3
20 lis 12:00