matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie wyrazu arytmetycznego
KasiulaxD:
pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny −2 a osmy 12. oblicz czwarty wyraz tego ciagu
20 lis 10:53
5-latek:
a
1
=−2 a
8
=a
1
+7r wiec a
8
=2+7r=12 wylicz ztego r a
4
=a
1
+3r podstaw i policz
20 lis 10:56