proba o pomoc
alex: 1. oblicz wartość wyrażenia: (−3a2b2)(−3+5a−2b) dla a=√2
2.wykaż, ze nie istnieje taka liczba rzeczywista x, aby suma tej liczby i jej odwrotności była
równa 1.
3. W czasie wycieczki rowerowej uczniowie mieli do przebycia trasę długości 84km. Podzielili tę
trasę na odcinki równej długości i codziennie przejeżdżali wyznaczony odcinek. Gdyby na
przebycie całej trasy zużli o dwa dni więcej, to mogliby dziennie przebywać o 7km mniej, ile
kilometrów przebywali uczzniowie dziennie?
20 lis 09:20
krystek:
x(dni)*y (km w 1dniu)=84
(x+2)*(y−7)=84
________________ licz
20 lis 09:30
irena_1:
2.
x≠0
Suma każdej liczby rzeczywistej różnej od zera i jej odwrotności jest równa co najmniej 2. Nie
może być równa 1.
Korzystałam z:
(x−1)
2≥0
x
2−2x+1≥0
x
2+1≥2x
20 lis 10:17
irena_1:
1.
a=
√2 b=
20 lis 10:18
alex: sorry b= √3
20 lis 11:15
5-latek: (−3*(√2)2*(√3)2)(−3+5*√2−2*√3)= licz dalej
20 lis 11:21
alex: (−3a2b2)(−3+5a−2b)=
(−3a2b2)*(−3)−3a2b2*5a−3a2b2*(−2b)=
9a2b2−15a3b2+6a2b3
dla a=√2, b=√3
9*(√2)2*(√3)2−15*(√2)3*(√3)2+6*(√2)2*(√3)3=
9*2*3−15*√8*3+6*2*√27=54−45*√8+12*√27=?
LUB
dla a=√2, b=√3
(−3a2b2)(−3+5a−2b)=(−3*√22*√32)(−3+5*√2−2√3)=
(−3*2*3)(−3+5*√2−2√3)=(−18)(−3+5*√2−2√3)=(−18)*(−3)−18*5*√2−18*(−2√3)=
54−90*√2+36*√3=?
20 lis 14:51
alex: czy dobra

20 lis 15:04
alex: hello
20 lis 16:07
alex: hello
20 lis 17:10