proszę pomoc mi
nilk: 1. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji: f(x)= −3x2 +2x +1
w przedziale <−1;1>
2. Sprawdź, czy trojkąt o bokach: 1+√2, √2 −1, √6
jest trojkąt: ostrokątnym, prostokątnym czy rozwartokątnym.
3. Dany jest trapez ABCD, którego podstawy mają długości: |AB|= 12, |CD|= 8,
a ramiona mają długości: |AD|= 4, |BC|= 6. ramiona przedłużono do przecięcia się w punkcie P.
oblicz pole trójkąta ABP. Sporządź rysunek
20 lis 08:32
irena_1:
1.
| | −2 | | 1 | |
xw= |
| = |
| należy do przedziału, |
| | −6 | | 3 | |
Trzeba obliczyć
f(−1)=−3−6+1=−8
f(1)=−3+2+1=0 najmniejsza
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
f( |
| )=− |
| + |
| +1=1 |
| największa |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
20 lis 08:49
irena_1:
2.
(1+√2)2=1+2√2+2=3+2√2
(√2−1)2=1−2√2+2=3−2√2
(√6)2=6
√6 to bok najdłuższy
3+2√2+3−2√2=6
trójkąt jest prostokątny
20 lis 08:51
irena_1:

a=4+x
x
2+h
2=4
2
(4+x)
2+h
2=6
2
x
2+h
2=16
16+8x+x
2+h
2=36
8x=4
P− pole trapezu
T− pole trójkąta CDP
X− pole trójkąta ABP
Trójkąty CDP i ABP są podobne
s− skala
X=P+T
| | 4 | | 9 | | 9 | |
X=P+ |
| P= |
| P= |
| *15√6=27√6 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
20 lis 09:16