Prosze o pomoc
Rafał: Obliczyc pochoną z definicji f(x)= sin2x prosze o wytłumaczenie
20 lis 08:27
Aga1.: sinus jest funkcją zewnętrzną, a 2x wewnętrzną.
Pochodna funkcji zewnętrznej *pochodna funkcji wewnętrznej
(sin2x)'=cos2x*(2x)'=2cos2x.
20 lis 08:44
AS: Podstawa:
| | f(x + h) − f(x) | |
f'(x) = lim(h→0) |
| |
| | h | |
dla f(x) = sin(x) mamy
| | sin2*(x + h) − sin(2*x) | |
f'(x) = lim(h→0) |
| = |
| | h | |
| | | | 2*x + 2*h − 2*x | | 2*x + 2*h + 2*x | | 2*sin |
| *cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
lim(h→0) |
| = |
| | h | |
| | 2*sin(h)*cos(2*x + h) | |
lim(h→0) |
| = |
| | h | |
| | sin(h) | |
2*cos(2*x) bo |
| → 1 dla h → 0 |
| | h | |
20 lis 09:38