Stereometria
DeDee: Z kostki sześciennej o krawędzi długości 1 usunięto wszystkie naroża według następującej
zasady: Dla każdego wierzchołka na każdej z krawędzi wychodzących z tego wierzchołka wybrano
| | 1 | |
punkt odległy od wierzchołka o |
| . Płaszczyzna przechodząca przez te punkty wycina z |
| | 3 | |
kostki naroże zawierające wierzchołek.
Objętość tak otrzymanej bryły wynosi
irena_1:
Takie jedno odcięte naroże to ostrosłup, którego podstawą jest trójkąt prostokątny
| | 1 | | 1 | |
równoramienny o przyprostokątnych równych |
| i wysokości |
| . |
| | 3 | | 3 | |
Objętość jednego takiego ostrosłupa:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Vo= |
| * |
| *( |
| )2* |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | | 162 | |
Takich naroży odcinamy 8, więc objętość tak otrzymanej bryły wynosi:
| | 1 | | 4 | | 77 | |
Vb=13−8* |
| =1− |
| = |
| |
| | 162 | | 81 | | 81 | |