prośba o pomoc
asia: oblicz obwód prostokąta ABCD o wierzchołkach A={−5,1}, B={−3,−3} C={5,1} D={3,5}.
Wyznacz współżednę środka i oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkacie. Napisz równanie
tego okręgu.
20 lis 07:45
irena_1:
|AB|=
√(−3+5)2+(−3−1)2
|BC|=
√(5+3)2+(1+3)2
Ob=2|AB|+2|BC|
Środek okręgu opisanego to środek przekątnej
Promień r to długość odcinka SA
20 lis 08:10
asia: i to tylko tyle
20 lis 08:31
krystek: WSPÓŁRZędne
20 lis 08:47
Gustlik: Masz rację, krystek, ale na polskim nie uczą tak potrzebnej na co dzień ortografii, za to
wałkuje się "co autor miał na myśli" i bezmyslnie leje wode o "Panu Tadeuszu" czy innych
"Dziadach" co jest potrzebne tylko przyszłym polonistom, a potrzebnych rzeczy się nie omawia.
To tak jakby na matematyce wałkować całki i różniczki, a olac ułamki, procenty i geometrię.
20 lis 12:38
Piotr 10: Zgadzam się całkowicie z Tobą Gustlik.
20 lis 14:33