granica parametr
tititi: | | tn+1 | |
wyznacz granicę lim n→∞ ( |
| )2n o ile istnieje w zależności od parametru t |
| | n−2 | |
jak zrobić takie zadanie?
20 lis 03:25
wredulus:
Wczoraj pomagalem bardzo podobna ... zajrzyj do wyszukiwarki forumowej.
A jezeli nie ... to jakis plan masz
20 lis 07:54
tititi: o znalazłam, już patrzę czy rozumiem
20 lis 08:58
tititi: to mam tak
| | n(t+1) | |
lim ( |
| )2n i wychodzi, że lim n→∞ (t+1)2n |
| | | |
a) dla t+1>1 →
∞ czyli dla t>0
i dalej nie wiem
20 lis 09:20
tititi: b) dla t+1<0 czyli dla t<−1 →−∞
20 lis 09:23
tititi: a co z przedziałem t∊<−1;1>?
dla t=−1 to powstaje 0∞ czyli symbol nieoznaczony, czyli nie ma granicy? czy jak?
20 lis 09:25
tititi: oj chodziło mi o przedział t∊(−1;0>
to dalej
dla t=0 wychodzi 1∞ czyli nadal 1
i dla t∊(−1;0) granica wynosi 0
coś pokręciłam
20 lis 09:33
wredulus_pospolitus:
może tak
t=0
| | 1 | | | | 1 | |
t=− |
| (bo wtedy |
| = |
| ) |
| | 2 | | 1 | | −2 | |
dla t=1
| | n+1 | |
masz lim ( |
| ) 2n = e 6 <−−−możesz sobie rozwiązać jak nie wierzysz |
| | n−2 | |
dla t=−1
'analogicznie'
dla innych t masz:
i dla t>1 wtedy lim a
n = +
∞
dla t∊(0,1) wtedy lim a
n = 0
dla t∊(−1,0) wtedy lim a
n = 0
dla t<−1 wtedy lim a
n = +
∞
20 lis 10:01