Logarytmy
Marta: Hej. mam do rozwiazania 1 rownanie i nierownosc logarytmiczna, bardzo prsze o pomoc

log
3 (x+3)+log
3 (x+1)=1
log
0,7 x=3log
0,7 2−log
0,7 3
20 lis 01:07
irena_1:
log3(x+3)+log3(x+1)=1
x>−1
log3(x+3)(x+1)=log33
(x+3)(x+1)=3
x2+x+3x+3=3
x2+4x=0
x(x+4)=0
x=0 lub x=−4 − nie należy do dziedziny
x=0
20 lis 06:02
irena_1:
Zapisałaś dwa równania− gdzie nierówność?
log
0,7x=3log
0,72−log
0,73
x>0
Jeśli miało być:
log
0,7x>3log
0,72−log
0,73
(zmienia się znak nierówności, bo funkcja log
0,7x jest malejąca − 0,7∊(0; 1))
20 lis 06:07
Marta: przepraszam pomylilam sie. dziekuje bardzo
20 lis 21:11