układ równan
smoke: Jak wyliczyć taki układ równań?
Próbowałem wyznaczyć x z pierwszego i wstawić do drugiego ale to jest jakiś koszmar.
Istnieją może jakieś kalkulatory albo sprytne sposoby?
17 = X * (3 + 2*√2)2 + Y * (3 − 2*√2)2
99 = X * (3 + 2*√2)3 + Y * (3 − 2*√2)3
20 lis 00:25
ICSP: To są macierze ?
20 lis 00:27
smoke: zwykły układ równań pierwszego stopnia.
20 lis 00:33
ICSP: | | 1 | |
podstaw t = 3 + 2√2 , z tego 3 − 2√2 = |
| |
| | t | |
innego pomysłu chwilowo nie mam
20 lis 00:38
pigor: ..., widzę, że jest to układ równań liniowych o wrednych współczynnikach,
więc najlepiej metodą wyznaczników i tak
| (3+2
√2)
2 (3−2
√2)
2 |
W= | | = (9−8)
2*(3−2
√2)− (9−8)
2(3+2
√2)=−4
√2
| (3+2
√2)
3 (3−2
√2)
2 |
dalej analogicznie policz sobie W
X i W
Y . ...
20 lis 00:40
pigor: ..., oj zły współczynnik w moim wyznaczniku w 2−gim wierszu i 2−giej kolumnie
powinien być 3−ci stopień wykładnika , przepraszam.
20 lis 00:42
pigor: ..., ale chyba i tak dobrze liczę, czyli "w głowie" miałem do 3−ciej potęgi .

.
20 lis 00:44
smoke: podstawiłem z tym t i wyszło, a = 1/2 i b = 1/2
20 lis 01:03