Wektory prostopadłe w R^n
Satek: Mam problem z zrozumieniem tego czym rożni się wektor w R2 lub w R3 od tych w Rn. Może wcale
się nie różni? Proszę o pomoc w zadaniach:
1) Dla jakich wartości parametru p, wektor a= (p,1,p,1) b=(p,p,−1,−9) są prostopadłe w
przestrzeni R4
2) Obliczyć odległość punktów A=(1,−2,3,0,0) B=(0,1,−2,3−4)
3) Obliczyć kat miedzy wektorami a=(−1,0,2,2), b=(0,−2,1,−2)
19 lis 23:43
19 lis 23:46
Satek: Czyli w R4 lub R5 wszystko robi sie dokładnie tak samo jak w R3?
Nie rozumiem zapisu zadanie 1) Nie ma takiego p?
20 lis 02:19
Satek: up
20 lis 13:37
wredulus_pospolitus:
'p' to jest 'jakiś niewiadoma' liczba
musisz ustalić dla jakiej wartości tej liczby te wektory będą prostopadłe ... a dla jakich
wartości już nie
20 lis 13:46
wredulus_pospolitus:
np. w R2 miałbyś
kiedy wektory [p,1] i [2,−3] są prostopadłe
20 lis 13:47
daras: GG:2489859
jak to nie ma

p=+/−3
20 lis 13:50
Satek: Nie w tym rzecz, już kapuje, myślałem ze inaczej bawimy sie w R5 niz R2 czy R3 ale skalarny ma
działać tak samo
20 lis 13:56
daras: przeż miałes podany link do metryki, tam n=1,2,3,....
20 lis 14:00
daras: tak to sobie wyobrażają matematycy, ja ledwo sobie wyobrażam 3D
20 lis 14:02