pomocy
kicia1: rozwiaz rownania podaj koniecznie załozenia a) x+1x2−1=0 b)
x+32x−2=x1−x
19 lis 22:47
bezendu:
Fajnie, że nic nie widać

napisz jeszcze raz ale ''U'' do ułamka
19 lis 22:50
kicia1:
19 lis 22:52
bezendu:
a) D=R\{−1,1}
x+1=0
x=−1∉D brak rozwiązań
19 lis 22:53
kicia1:

BXX
19 lis 22:55
kicia1: A WTYM A NIE TRZEBA WYLICZAC DELTY
19 lis 22:55
bezendu:
Teraz Twój ruch, ja czekam na rozwiązanie ?
19 lis 22:56
19 lis 22:56
Hajtowy: A po co Ci delta?

Daj wszystko na 1 stronę, wspólny mianownik i rozwiąż to co jest do
rozwiązania
19 lis 22:56
kicia1: 2X−2 TAM JEST
19 lis 22:57
kicia1: 2X−2≠0 2x≠2 x≠1
19 lis 22:59
kicia1: 1−x≠0 x≠1 DZIEDZINA X∊R{1}
19 lis 23:00
kicia1: TAK
19 lis 23:00
Hajtowy:
| (x+3)(1−x) − x(2x−2) | |
| = 0 |
| (2x−2)(1−x) | |
19 lis 23:01
kicia1: POCO DELTA BO MYSLALAM ZE DZIEDZINE WYLICZA SIE Z MIANOWNIKA
19 lis 23:01
bezendu: Najpierw to wyłącz CAPS LOCK
19 lis 23:01
Hajtowy: Dokończ
19 lis 23:01
kicia1: A CZEMU DO WSPOLNEGO MNIANOWNIKA A TEN PODPUNKT A JEST DOBRZE
19 lis 23:03
Hajtowy: a) jest dobrze
Możesz mnożyć "na krzyż", nikt Ci nie broni
19 lis 23:04
kicia1: −3x2+34x−2x2−2=0
19 lis 23:06
kicia1: i co dalej
19 lis 23:06
bezendu: Co Ci napisałem o ułamkach ? Nikt nie będzie się domyślał co Ty miałaś na myśli, więc zapisuj
poprawnie skoro chcesz rozwiązanie !
19 lis 23:07
Piotr 10: Spokojnie
19 lis 23:07
bezendu:
Czyli
Piotrek jesteś jasnowidzem i odgadniesz mianownik ? Bo u mnie się wszystko zmywa
19 lis 23:10
kicia1:
19 lis 23:11
kicia1: lepiej
19 lis 23:11
bezendu:
Tak lepiej

licz Δ aby ustalić dziedzinę
19 lis 23:12
kicia1: z mianownika
19 lis 23:13
kicia1: Δ=√32
19 lis 23:14
bezendu:
Δ=2
2−4*4*(−2)=36
19 lis 23:15
kicia1: x1=√32 x2=−√32
19 lis 23:17
kicia1: czemu 2 jak b=−2
19 lis 23:18
bezendu:
(−2)
2−4*4(−2)
4−16*(−2)
4+32=36
√Δ=6
19 lis 23:19
kicia1: a jak by sie pomnozylo przez krzyz to inaczej wyjdzie
19 lis 23:24
bezendu: Jaki krzyż ? Umiesz rozwiązywać wgl równanie wymierne ?
19 lis 23:25
19 lis 23:25
kicia1: ok tylko a =−2 b=4 c=−2 Δ=b2−4ac
19 lis 23:26
kicia1: jak bym umiala myslisz ze bym pisala prubuje zrobic prace kontrolna
19 lis 23:27
bezendu:
−2x2+4x−2
Δ=42−4*(−2)*(−2)
Δ=0
19 lis 23:27
kicia1: wiec skad wzieles −22
19 lis 23:28
bezendu:
Tam źle spojrzałem, poprawiłem 23:27
19 lis 23:29
kicia1: i co teraz ja dalej
19 lis 23:30
bezendu:
Dobra ja rozwiążę bo idę spać
Δ=4
2−4*4
Δ=0
D=R\{1}
−3x
2+3=0
−3(x
2−1)=0
−3(x−1)(x+1)=0
x=1∉D lub x=−1∊D
jedynym rozwiązaniem Twojego równania jest x=−1
19 lis 23:34
Eta:

na dobranoc
19 lis 23:35
bezendu:
Jedno czyli zdrowiutkie

Dobranoc
19 lis 23:35
kicia1: dzieki wielkie dobranoc
19 lis 23:38