Kris:
Funkcja f określana jest wzorem f(x)=[ 3 - 1/2m ]x + 2m + 10
Dla jakiej wartości m:
a) funkcja f jest rosnąca
b) funkcja ma miejsce zerowe równe -4
c) wykres funkcji przecina dodatnią część osi y
d) wykres funkcji f tworzy z osią x kąt o mierze 45*?
16 sty 13:00
sinx/n=six=6:
a) f(x) jest rosnąca <=> (3-1/2m)>0
b) 0=-4(3-1/2m)+2m+10
c) 2m+10>0
d) x=(3-1/2m)x+2m+10
16 sty 14:31
Jakub:
Dodam tylko uwagę do ostatniego podpunktu d). Wykres funkcji tworzy kąt 45 stopni z osią x gdy współczynnik kierunkowy jest równy tg45 czyli
1.
Tak więc trzeba ułożyć równanie
3-1/2m = 1
i rozwiązać.
16 sty 14:52
sinx/n=six=6:
Jakub, daj ludziom trochę pomyśleć, a nie tak wszystko na tacy.
16 sty 14:55
Jakub:
no fakt czasami mnie poniesie
16 sty 15:00
sinx/n=six=6:
W punkcie d) popełniłem błąd, napisałem równanie dla którego ta prosta będzie pod kątem 45 stopni i będzie przechodzić przez początek układu współrzędnych. A u Ciebie chodzi tylko o kąt.
a więc,
x=x(3-1/2m) tylko, bez reszty
16 sty 15:07