oblicz granice : lim √n * (√n +2 −√n) maniek: oblicz granice : lim √n * (√n +
maniek: oblicz granice : lim √n * (√n +2 −√n)
maniek: oblicz granice :
lim √n * (√n +2 −√n)
nawet spodziewam się żę to rozwiązuję sie metodą mnożenia przez sprzeżenie tylko mi nie wychodz
iodpowiedz
19 lis 22:26
Godzio:
Kiepsko zapisane, popraw
19 lis 22:28
maniek:
maniek: oblicz granice :
lim √n * (√n +2 −√n)
nawet spodziewam się żę to rozwiązuję sie metodą mnożenia przez sprzeżenie tylko mi nie wychodz
iodpowiedz
19 lis 22:36
Godzio:
Lepiej
Rozpisuje wyrażenie spod granicy:
| | √n + 2 + √n | | √n(n + 2 − n) | |
... * |
| = |
| = |
| | √n + 2 + √n | | √n + 2 + √n | |
| | 2√n | | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| → |
| = 1 |
| | √n + 2 + √n | | √1 + 2/n + 1 | | √1 + 0 + 1 | |
19 lis 22:53
maniek: czemu w mianowniku nie jest tak
n√1/n +2/n + i z resztą też sie nie zgodzi bo pierwiastek n stopnia z n jest równy jeden a
nie kwadratowy
19 lis 23:02
Godzio: Nie widzę tam n√
19 lis 23:10
maniek: bo nie ma więc nie da sie tak zrobić √n=1
19 lis 23:21